O suspenziji nacionalnih penzija…

MESEC i po pošto je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac saopštio da nove nacionalne penzije neće biti dodeljivane „sve dok se ne učvrste mehanizmi i profesionalni kriterijumi za njihovu dodelu“, u petak je tim povodom negodovalo Društvo književnika Vojvodine.

Tridesetak pisaca, među kojima su i saradnici časopisa „Zlatna greda“ iz ostalih delova Srbije, smatraju da je odluka neproduktivna i štetna, jer suštinski kažnjava zaslužne pisce, prikrivajući stvarne krivce za neprimereno kratku istoriju ovog priznanja.

– Ovakvom odlukom kažnjeni su sami pisci, ali zapravo su političari ružili kriterijume i na osnovu neknjiževnih razloga i samovolje promovisali nakaradnu sliku vrednosti – rekao je u petak „Novostima“ Jovan Zivlak predsednik DKV.

Zivlak podseća da je prethodnih godina upravo Ministarstvo formiralo komisije „i zajedno sa raznim političkim silama proizvodilo podobne kandidate za priznanja“.

– Pisci su u suštini osramoćeni u javnosti, skoro kao jedna vrsta parazita, upravo zbog nekontrolisanog i autarkičnog ponašanja političkog faktora – dodaje Zivlak. – Ministarstvo je odgovorno i za pridruživanje estradnih izvođača umetnicima u ovom procesu, čija se uloga ne može porediti, niti bilo kakvim kriterijumima dovoditi u vezu sa nekomercijalnim akterima moderne umetnosti. Te oblasti bi trebalo razdvojiti i razmatrati u skladu sa njihovom posebnom prirodom.

PISMO STIŽE POŠTOM MINISTARSTVO kulture i informisanja ne komentariše medijske napise – rečeno je u petak „Novostima“ u resornom ministarstvu uz objašnjenje da im pismo DKV nije stiglo. Zivlak objašnjava da je pismo upućeno Ministarstvu poštom, te će na tu adresu stići narednih dana.

Književnik i predsednik DKV, takođe, oštro zamera Ministarstvu zbog, kako kaže, javnog moralizovanja koje zamagljuje greške i posledice koje sporna odluka proizvodi.

– Nerazumljivo je da su na komisijama Ministarstva prolazili autori koji nemaju nijednu knjigu objavljenu u inostranstvu, a jedan od uslova je da je kandidat doprineo svojim delom međunarodnoj afirmaciji srpske kulture – podseća Zivlak.

Po mišljenju ostalih potpisnika protestnog pisma, jednaku odgovornost snosi i Nacionalni savet za kulturu. Književnik Zoran Đerić smatra da Ministarstvo, u velikoj meri, prebacuje odgovornost sa sebe na umetnike. Kada bude odlučivala struka, a ne politika, onda neće ni biti problematičnih kriterijuma – kaže Đerić. Potpisnici saopštenja DKV podsećaju da u drugim zemljama, poput Argentine, Nemačke, Austrije ili Rumunije, postoje posebna nacionalna priznanja za pisce, ili dodatak koji pisce štiti od ekonomskog i socijalnog poniženja.

Taj dodatak se daje piscima koji uglavnom imaju manju penziju od prihvatljivih standarda jednog društva. U mnogim zemljama se preko poreza na emitovanje umetničkih i kulturnih sadržaja u elektronskim medijima formiraju fondovi za takve svrhe. Takvim fondovima upravljaju književne asocijacije.

POTPISNICI

SAOPŠTENjE DKV potpisali su: Jovan Zivlak, Vladimir Gvozden, Alpar Lošonc, Dragan Prole, Dragan Jovanović Danilov, Jasna Melvinger, Zoran Petrović, Miloš Latinović, Nikola Strajnić, Bojan Jovanović, Pal Bender, Dragan Mraović, Bratislav R. Milanović, Mihail Đuga, Boško Tomašević, Pavel Gatajancu, Janoš Banjai, Petko Vojnić Purčar, Dragana Beleslijin, Zoran Đerić, Franja Petrinović, Damir Smiljanić, Draginja Ramadanski, Branislav Živanović, David Kecman Dako, Nedeljko Terzić, Dušan Radak, Ileana Ursu, Milan Nenadić.

Društvo književnika Vojvodine o suspenziji nacionalnih penzija: Pogrešni se kažnjavaju | Kultura | Novosti.rs.

Постави коментар