„Пасија по Амарилису“ и „Северци“ – два романа Беле Тукадруза

Pokazuje se da je srpska književnost istovremeno neverovatno konzervativna i zaboravna. Pisac koji se jednom, obično za svog života, nije upisao u tzv. kanon srpske književnosti ima malo šansi da, u budućnosti, njegovo delo bude pročitano. A još manje vrednovano na pravi način. Neki pisci su toga svesni na vreme, otuda “grebu“ i rukama i nogama da se , recimo, upišu na listu dobitnika NIN-ove nagrade. Budućnost im se onda čini izvesnijom….

Предња страна корица романа
Предња страна корица романа


Miroslav Lukić: Pasija po Amarilisu,2008, str.327,13,5x21cm, broširano sa plastifikacijom, latinica.
ISBN 978-86-7315-047-5

Cena:790,00 дин
(важи само за Србију, са поштанским трошковима урачунатим!)
(за иностранство – плус поштански трошкови!!)

______

Препорука : Мирољуб Милановић

…Супротно тврдњи постмодерниста да су све вредности релативне, роман Мирослава Лукића Пасија по Амарилису доказује да се без вредности не може. Земаљско и божанско, приземно и идеално, морално и неморално боре се за превласт па је тако у овом делу уткан шири, антрополошки контекст да све што се главном јунаку догађа није од јуче него је старо колико и цивилизација, а пишчево позвање је да разлучи добро од лошег јер је то услов за наду и људско трајање. Док прелистава Сенковићеве рукописе, пуковник Амарилис несвесно и са дозом ироније назива га Мучеником добре наде. Сакривен у орману, понижен, принуђен да кроз кључаоницу посматра љубавне вратоломије своје жене, прелиставајући у слободном времену рукопис своје жртве, он у туђој муци налази олакшање. Он рукопис неће уништити. Уредник тамног вилајета, Орфелин каже: „Тајно одељење је скупљало верзије Историје јучерашњег дана… да би их затим уништило. То уништавање је стопирао баш пуковник Амарилис… листајући све то, пуковник је нашао себи лек.

Тако се открива и разлог за писање ове књиге и потребе да се исприча прича. Тако је нађено и оправдање за постојање књижевности кроз векове.

Полеђина корица романа "Пасија по Амарилису"
Полеђина корица романа „Пасија по Амарилису“

________

Предња страна корица романа
Предња страна корица романа

Najnoviji Bela Тukadruzov roman, započinje onim čime se završio prethodni Pasija po Amarilisu (2008). U tom smislu, najnoviji Bela Тukadruzov roman, svojevrsna je basma protiv mađija, može se čitati i kao nastavak Pasije po Amarilisu, koji pored ostalog rasvetljava i nerazjašnjene tajne prethodnog romana. A najveća zagonetka je, pored ostalog, i mesto u Panoniji gde je, prema rečima anonimnog fotografa, navodno potonuo Filip Senković.
Aleksandar Lukić

Izdavač: KNJIZEVNA OPSTINA VRSAC. Godina izdanja: 2011. ISBN: 978-86-7497-194-9
Redni broj izdanja: 1. Format: 19 cm. Broj strana: 243
Povez: Broširani povez
корице са рикнама
корице са рикнама

Јагличић: ПОВОДОМ РОМАНА „СЕВЕРЦИ“ …

Немогућа нада

Читао сам поезију Мирослава Лукића и био задовољан што та поезија не лаже. И сам тај квалитет важан је у нашој песничкој, и уопште књижевној, пракси, јер се код нас, још увек, шарена лажа прихвата за уметност (као да се прећутно подразумева да велика, истиноносна, литература – није за нас; такве писце редно, политички, одстрељују).
Лукић је говорио истину – и то о презреним стварима, пределима, људима, пословима, придајући им важност књижевног документа …

Видети више: http://zavetinekruna.wordpress.com/2011/11/23/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D1%83/

Videti više: https://sites.google.com/site/posebnaporodicnazavetina/zeleni-ducan-izlog-keiga/severcinoviromanmlukica

—-

Роман се може поручити,одмах, директно од ЗАВЕТИНА по цени 1000,00 дин плус поштански трошкови, зависно од земље у којој живи поручилац.
Имамо ограничени број примерака!!
=================================================================== поруџбина, контакт

ЛеЗ 0005519

Постави коментар