RAZMIŠLJANJA O ODVAJANJU / Petar Despotović

 

Slušajući sa ostalima ono što je Zlatica rekla, Slavka je osvojila neka čudna tuga, koju su naročito izazvale (naravno, pošto ih je izvadio iz konteksta i dao im svoj smisao) – sledeće reči: „Pa čak i ako moramo nekog oštetiti, ako drukčije ne možemo prema Bogu odužiti dug koji imamo prema sebi – neka to i učinimo“/!/.

Kao da je ovaj govor dotakao to već more od nebrojenih suza duboko u njegovom biću, jer je Slavku beskrajno žao što život mora da bude takav; što je istina takva, pa i ona njemu data – data da je gleda kroz sopstveni interes. (Naravno, ma kroz koju prizmu posmatrana, makar i altruističku, ista istina – protivurečnog izgleda, samo zato što je njena celina, umnost, nedokučiva.)

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Eto, barem je svestan što istinu pronosi; za razliku od mnogih koji osećaju težinu bremena ali nemaju hrabrosti da vide i sjaj istine. Koji je, dakako, i njihovim životima na raspolaganju.

*

Da li će, ipak, odlučiti da se odeli; proda ovu kuću a kupi dve manje: jednu za sebe, Zlaticu, dete na putu i decu koja će kasnije doći, a drugu za ostale članove široke familije?

Ima u vidu divnu na obali Brzice, blizu pecare koja dobro radi i koju ne prodaje. A, nešto dalje od reke a nedaleko od ove kuće i skromnu sa vodom i klozetom u dvorištu, ali sasvim zadovoljavajuću za ostale članove porodice. Tj, prema već obavljenim ali preliminarnim i neobavezujućim pregovorima, bila bi to neka vrsta zamene dobara uz doplatu ove ili one strane. Iako Zlatica još nije upućena, Slavko oseća da će ga i ovog puta podržati.

___________ odlomak iz rukopisa „BEŠČASNO SRCE“ (28. poglavlje)

 Beleška o autoru: 

Petar Despotović (fotodokumentacija "Zavetina"
Petar Despotović (fotodokumentacija „Zavetina“

Petar Despotović je rođen 12. 11. 1942. godine u Beogradu, gde je završio gimnaziju, studirao sociologiju – i radni vek proveo (u jednoj banci). Pisanjem se ozbiljnije bavi poslednjih dvadesetak godina, u slobodnom vremenu.

Објављено од стране

m950

Оснивач ЗАВЕТИНА, управник Сазвежђа З, писац, издавач, уредник, визионар

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s